Klasické holení

Personna platinum žiletka

Balíček žiletek Personna Platinum

Informace

  • Výrobce: neuvedeno (údajně AccuTec Blades, ex Personna)
  • Místo výroby: neuvedeno (údajně Izrael)
  • Baleno: plastová krabička, v ní 10 žiletek, každý kus ve voskovaném papíře bez upevnění lepidlem
  • Počet kusů v balení: 10
  • Materiál: nerezová ocel, úprava platinum-chrom
  • Obvyklá cena: 39 Kč (02/2020)
  • Nakoupeno: nomorebeard.com

Recenze

Jedná se o amerického výrobce, který převzal izraelskou značku Personna. Žiletky jsou zpravidla velmi dobře hodnoceny, proto jsou očekávání na tyto žiletky postaveny velmi vysoko. Žiletka se má pohybovat v pásmu čtyř až pěti bodů z pěti.

Čepelky se dají sehnat prakticky jen na eshopech. Krabička z tvrdého plastu v sobě ukrývá 10 žiletek ve voskovaném papíře, ke kterému není uvnitř žiletka připevněna lepidlem, ale volně se v něm pohybuje.

První holení s touto žiletkou bylo velmi překvapující. Byla očekávána podobná kvalita jako u žiletek Mühle, ale doslova ničemná hladkost holení požitek z oholení zkazila. Přestože byla žiletka důkladně okorkována, holení bylo velmi vousy drásající, přestože příprava vousů byla normální. Při holení jako by žiletka velmi skákala a nechtěla holit. První cyklus holení byl špatný, spousta vousů částečně zůstala, druhý cyklus holení již vousy dostal do použitelného stavu. Třetí cyklus byl jen pro dočištění. Díky drhnoucímu holení nebyl z žiletky kdoví jaký pocit podráždění, nakonec byl vyhodnocen jako poslední použitelně možný.

Druhé holení bylo podobné prvnímu. Žiletka stále drhla, nicméně už to bylo na průměrně drhnoucí oholení. Tentokrát neproběhla klasická příprava vousů na oholení, ale byla použita metoda nahřátého ručníku přiloženého po určitou dobu na vousy. V prvním i druhém cyklu žiletka drhla podobně. Při druhém cyklu byly odstraněny téměř všechny vousy, takže třetí cyklus byl opět použit zejména pro hladkost tváře.

Při třetím holení byl použit stejný způsob přípravy vousů. Žiletka se chovala velmi dobře, drhla jen neznatelně a velmi dobře již při prvním cyklu odstraňovala vousy. Druhý cyklus byl v podstatě na odstranění zbytků vousů po prvním cyklu a třetí jen a pouze pro zajištění hladkosti tváře. Zhruba takový výkon je od žiletky díky hodnocením na webu očekáván.

Čtvrté holení bylo zahájeno odlišnou přípravou vousů - aplikací kokosového oleje a po určité době jen krátká expozice na horký ručník. Žiletka ve strojku předváděla stejný výkon jako při druhém holení. Teprve druhý cyklus doholil nedodělky prvního cyklu, které nebyly zcela zanedbatelné. Třetí cyklus tak kromě zajištění hladkosti ještě dokončoval holení. Podráždění bylo na průměrné úrovni. Po tomto holení byla žiletka obrácena, zda tento krok nepomůže jejímu výkonu.

Při šestém holení dosáhla žiletka projevu, který je od ní od začátku očekáván. Velmi dobrá hladkost a minimální podráždění. Takto pokračovala veskrze dalších 9 holení, kdy si držela stejný téměř totožný výkon.

Pro

  • vydrží 15 holení
  • velmi dlouho stejná kvalita oholení

Proti

  • zpočátku neočekávaně drhne při jakémkoliv holení
  • žiletka není v papíře přichycena lepidlem

Shrnutí

Žiletka je zabalena jako většina produkce v plastové krabičce, ve které je každá žiletka ve voskovaném papíře, ovšem tentokrát bez uchycení lepidlem. Žiletka několik prvních holení oproti očekávání drhne, přestože prošla důkladným okorkováním, následně se ustálí ve vysoké kvalitě, kterou drží a prakticky neslevuje. Díky tomu během testu podávala zejména nadprůměrné výkony. Podráždění bylo většinou na velmi dobré až dobré úrovni. Žiletka výjimečně pořeže, ale stále je v průměru.

Cenově si značka žiletek stojí mírně nadprůměrně. Kvalitou zatím zcela nepřesvědčila, možná jiný kus bude lepší již od začátku. Její stabilita je však ohromující.

Žiletku doporučuji vyzkoušet, pokud nic jiného, dočkáte se průměrného či lepšího oholení s opravdu velmi dlouhou výdrží.

  • Průměrný počet použití: 15
  • Průměrná hladkost: 4/5 ★★★★☆
  • Průměrné podráždění: 4/5 ★★★★☆
  • Cena za kus: 3,90 Kč
  • Cena za 1 oholení: 0,26 Kč
  • Cena za žiletky za 1 rok (104 holení): 27 Kč
  • CELKOVÉ HODNOCENÍ: 4/5 ★★★★☆

Záznamy holení

Žiletka Použití Ostrost Hladkost Podráždění Stáří vousů Poznámka
1 1 3/5 2/5 3/5 7 dnů  
1 2 4/5 3/5 4/5 7 dnů  
1 3 4/5 4/5 5/5 8 dnů  
1 4 4/5 3/5 4/5 7 dnů  
1 5 4/5 3/5 4/5 7 dnů [1]
1 6 N/A 4/5 4/5 7 dnů  
1 7 N/A 5/5 5/5 7 dnů  
1 8 N/A 4/5 4/5 6 dnů  
1 9 N/A 4/5 4/5 7 dnů  
1 10 N/A 4/5 4/5 7 dnů  
1 11 N/A 3/5 4/5 8 dnů  
1 12 N/A 3/5 3/5 7 dnů  
1 13 N/A 4/5 4/5 7 dnů  
1 14 N/A 4/5 4/5 8 dnů  
1 15 N/A 4/5 4/5 6 dnů  

Jako mýdlo bylo použito vždy Organix South Nimbové mýdlo pánské na holení.

[1]Otočení žiletky.