Klasické holení

Mühle žiletka

Vytvořeno:
Aktualizováno:
Kategorie: Žiletky
Balíček žiletek Mühle

Informace

  • Výrobce: neuvedeno (údajně AccuTec Blades, ex Personna)
  • Místo výroby: neuvedeno (údajně Izrael)
  • Baleno: plastová krabička, v ní 10 žiletek, každý kus ve voskovaném papíře upevněná na 4 místech lepidlem
  • Počet kusů v balení: 10
  • Materiál: nerezová ocel, PTFE úprava.
  • Obvyklá cena: 69 Kč (05/2020)
  • Nakoupeno: dar k Mühle R89 Grande TRADITIONAL

Recenze

Jedná se o německou značku, která si nechává žiletky vyrábět jinde. Údajně u výrobce žiletek Personna Platinum (AccuTec Blades) v Izraeli jako jejich brandovaný klon. Jedná se o prémiovou značku, čemuž odpovídá i její cena. Na žiletku jsou tedy kladena velká očekávání.

Čepelky se dají sehnat prakticky jen na eshopech. Krabička z tvrdého plastu v sobě ukrývá 10 žiletek ve voskovaném papíře, ke kterému je uvnitř žiletka připevněna na 4 místech lepidlem.

První holení s touto žiletkou bylo zároveň i první holení s holícím strojkem Mühle R89 Grande TRADITIONAL a štětkou Semogue SOC Owners Club 2 Band Badger Cherry Wood. Dojem je tedy jiný, než u předešlých holení. Štětka zcela jinak připravovala pěnu, hustší a jemnější, než v případě předchozí štětky. Holící strojek ve své delší podobě proti platové Soluně dával najevo svou váhu. Mühle R89 Grande TRADITIONAL je dle všeho méně agresivní, než plastová Soluna, technika holení tak byla odlišná. Bylo možné si se žiletkou dovolit mnohem více.

Při prvním holení žiletka klouzala po vousech tak, že ještě o stupínek lépe a nebylo by poznat, že ve strojku vůbec nějaká žiletka je. Takto bylo cítit, že se jemně masíruje tvář a vousy při tomto masírování prostě mizí. Žiletka hladce bez jakéhokoliv podráždění oholila vousy na první cyklus tak, jak ještě žádná předchůdkyně v testu. Stačilo by jen dočištění a oholení by bylo dostatečné. Podráždění není u této žiletky při prvním holení adekvátní slovo, je spíše potřeba hledat odpovídající antonyma. Druhé kolo holení dočistilo, co bylo třeba dokončit, dokonce i na bradu bylo možno použít techniku, která by jinak vedla k pořezání. Za to může samozřejmě spojení se strojkem Mühle R89 Grande TRADITIONAL. Třetí cyklus jen doladit hladkost, aby byla prakticky dokonalá ze všech směrů.

Druhé holení fungovalo prakticky jako první. Při pohybu strojku po tváři nebylo moc cítit, že je v ní žiletka a vousy byly odřezávány jemně a hladce. Vousy na bradě žiletka holila velmi hladce. Během prvního cyklu žiletka vzala většinu vousů, a to bez jakéhokoliv podráždění. Nebylo znát, že nějaká žiletka ve strojku. je. Druhý cyklus dočistil tvář tam, kde první cyklus neoholil vše. Třetí cyklus jen dočistil v protisměru růstu vousy tam, kde bylo třeba zajistit dokonalou hladkost.

Třetí holení následovalo až 8 dní po předchozím. Nebylo to však vůbec znát. Strojek s žiletkou holil v prvním cyklu stejně hladce, jako při předchozích holeních. Hladce a pocitově neznatelně oholil většinu vousů na první cyklus. Při druhém cyklu se velmi snadno oholil zbytek vousů, který na tváři a krku zůstal. Třetí cyklus nebyl již téměř prakticky potřeba. Žiletka stále holila velmi hladce a bez jakéhokoliv podráždění. Přesto třetí cyklus holení proběhl pro zajištění hladkosti.

Při čtvrtém holení již bylo cítit, že ve strojku žiletka je. První cyklus holení žiletka holila opět velmi dobře a oholila většinu vousů.Jak bylo uvedeno, už bylo zřejmé, že je ve strojku žiletka, tzn. ostrost se drobně snížila, ale přesto byla výborná. Druhý i třetí cyklus doholil zbytek vousů a zvýšil hladkost. Při třetím cyklu již bylo více znát, že strojek přejíždí po kůži, ale nezpůsobil žádné poranění.

Při pátém holení bylo znát, že ostrost žiletky klesla a je na podobné úrovni, jako při minulém holení. Při třetím cyklu vzniklo několik drobných ranek v kůži, ale byly způsobeny částečně i tím, že bylo zkoušeno humpolácké zacházení, co si lze s žiletkou a strojkem dovolit.

Při šestém holení vzniklo několik ranek a ty způsobily podráždění. Žiletka jinak dále holí do velmi hladka, ale již je zřejmě na hraně použitelnosti. Překvapivě pomohlo obrácení žiletky, po kterém se žiletka dostala opět do velmi dobré výkonnosti zvládla velký počet holení.

Pro

  • dlouho drží stabilní subjektivní ostrost
  • ve spojení s Mühle R89 vynikající kombinace
  • přichycení žiletky lepidlem
  • vydrží 12 holení

Proti

  • dražší balení proti jiným žiletkám (ale vydrží celý rok)

Shrnutí

Žiletka je zabalena jako většina kvalitní produkce, tzn. přilepena k voskovanému papíru na čtyřech místech a . Na začátku prošla okorkováním. Od prvního momentu je s ní oholení velmi hladké, téměř bez známek žiletky ve strojku. Během testu podávala velmi dlouho výborné výkony. Podráždění jsem zaznamenal pouze při holení po dvou až třech dnech, při týdenním holení žádné. Žiletka pořeže jen opravdu velmi, ale velmi výjimečně a to zejména při nedodržení pravidla holení tam, kde je pěna.

Cenově patří žiletka mezi nejdražší, svou kvalitou ale odpovídá, že si danou cenu zaslouží. Díky velmi dlouhé výdrži se tak lze dostat na velmi příznivou cenu za jedno holení.

Žiletku velmi doporučuji, je s ní výborné oholení po velmi dlouhou dobu a za odpovídající cenu.

  • Průměrný počet použití: 12
  • Průměrná ostrost: 5/5 ★★★★★
  • Průměrná hladkost: 4/5 ★★★★☆
  • Průměrné podráždění: 4/5 ★★★★☆
  • Cena za kus: 6,90 Kč
  • Cena za 1 oholení: 0,58 Kč
  • Cena za žiletky za 1 rok (104 holení): 60 Kč
  • CELKOVÉ HODNOCENÍ: 5/5 ★★★★★

Záznamy holení

Žiletka Použití Ostrost Hladkost Podráždění Stáří vousů Poznámka
1 1 5/5 5/5 5/5 7 dnů [1]
1 2 5/5 5/5 5/5 7 dnů  
1 3 5/5 5/5 5/5 8 dnů  
1 4 5/5 4/5 5/5 7 dnů  
1 5 5/5 4/5 5/5 7 dnů  
1 6 4/5 3/5 3/5 2 dny  
1 7 5/5 4/5 4/5 7 dnů [2]
1 8 5/5 4/5 4/5 6 dnů  
1 9 5/5 4/5 4/5 6 dnů  
1 10 5/5 4/5 4/5 8 dnů  
1 11 4/5 3/5 3/5 4 dny  
1 12 4/5 3/5 5/5 7 dnů  

Jako mýdlo bylo použito vždy Organix South Nimbové mýdlo pánské na holení.

[1]První holení se strojkem Mühle R89 Grande TRADITIONAL a štětkou Semogue SOC Owners Club 2 Band Badger Cherry Wood. Dokonale hladké oholení bez podráždění.
[2]Otočení žiletky.